Saç ve Saç Derisini Yıpratan Faktörler



Merhabalar, ilk yazımda sizlere saçı ve saç derisini yıpratan faktörlerden söz edeceğim, bu konu hakkında bilgi sahibi olup elimizden geldiğince dikkat edersek, daha az yıpranma ve daha sağlıklı saçlara kavuşabiliriz :)




1- Mekanik Faktörler: Yanlış fırça ve tarak seçimi, saç kurutma makineleri, sıcak tarak, saç lastiği kullanımları ile saç köküne karşı yönde, uçtan köke doğru yapılan hatalı saç taramaları saç üzerinde olumsuz etkiler meydana getirir.

Saç derisine yakın fön çekme sonucunda saç kuru ise daha da kurur, yağlıysa daha da yağlanır, saçlar ısı yüzünden çoğu zaman daha çabuk kirlenir. 

2- Yanlış Fırçalama: Sert fırçalama saçın kütikülünün bir kısmını uzaklaştırarak onu zayıflatır. Fırçanın yüksek kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Düşük kaliteli veya hatalı kullanılan fırçalar saçınıza sıcak kurutmadan çok daha fazla zarar verir.

3- Kimyasal Etkenler: Saça uygulanan kimyasal işlemler( permanant, boya, defrize, açma gibi işlemler saçın yapısını bozmakta, yıpranmayı hızlandırmaktadır.

4- Yanlış Beslenmenin Saça Etkisi: Saç teli papillada bulunan kılcal damarlar ile beslenir. Saç teli dışarıdan kullanılan doğru bakım ürünleriyle de beslenirken saç kökü daha çok kanda bulunan oksijen ve besin maddeleriyle beslenir. Bu yüzden meyve, sebze, yağsız et yenmesi ayrıca şeker tüketiminin azaltılması önerilir. Beslenme bozuklukları saç üzerinde büyük etki yapar. Örneğin, 80- 100 gün sürekli dondurma yemek ile saç zayıflaması gözlenmiştir. Vitamin eksikliğine bağlı olarak saçlarda ve saçlı deride yapısal bozukluklar ortaya çıkmaktadır.

5- Çevresel Etkiler: Saçlar için kötü olan sadece hava kirlenmesi değildir. İklim ne olursa olsun, saçlar her gün ısı, nem, rüzgâr, soğuk, güneş, su, kalorifer, havalandırma sistemleriyle karşı karşıyadır.

Disülfür bağlarının kırılması saç yapısında önemli zayıflıklara yol açar ve bu da er veya geç saça zarar verir. 

6- Endüstriyel Kirlilik: İs ve kir saçlara yapışır. Özellikle saçlar yağlıysa, sprey sıkılmışsa, saçı daha kirli hale sokar. Bu durum boyalı, rengi açılmış saçların tonunu da etkiler.

7- Güneş: Güneş, saçları ve saç derisini kurutur, yakar. En uzun dalgalı ve aynı zamanda en çok işleme etkisi olan kızılötesi ışınlar, saç derisinde çok yoğun bir sıcaklık meydana getirerek hücrelerde bulunan suyun buharlaşmasına sebep olurlar. Mor ötesi ışınlar zayıf dalgalı ışınlardır; bu ışınlar da deri tarafından durdurulurlar ve yağ bezlerinin salgılanmalarını azaltarak kuruluğu arttırırlar. Güneş saçın rengini soldurur; güneş saçları okside ederek, kızıla, sarıya, hatta bazen beyaza bile döndürür.

8- Deniz Suyu: Deniz suyu, saçın dış kılıfını genişleterek saçları kalınlaştırır, boyalı saçların rengini bozar; deniz suyunda bulunan tuz, saçları gözenekli yapar. Saçın dış kılıfında bulunan doğal nemi tuz emerek, özellikle ince saçların kuruluğunu daha da arttırır.

9- Rüzgâr:
Rüzgâr ince saçları karmakarışık yapar, nemini alır ve elektriklendirir, saçlar kabarmaya başlar ve çabuk kırılır bir hale gelir. 

10- Nem:
Nem, kıvırcık saçı daha da kıvırır, düz saçı ise daha da düzleştirir; saçın biçimi daha çabuk bozar. 

11- Su
Suyun saç üzerindeki etkisi çok önemlidir. Saç nem çekicidir ve suyu yüksek seviyelerde emer. Saçın kaynar suya maruz kalması disülfür bağlarının dönüşümsüz olarak aniden kopmasına sebep olur.


Umarım faydalı olabilmişimdir, saç ve saç üzerine bilgilerim gelmeye devam edecek, takipte kalın! :)

1 yorum:

  1. teşekkürler birşey soracagım bir de saç kurutma makinesinin soğuk kısmıyla kurutursakta saçı yıpratır mı?

    YanıtlaSil

Yorumlar

Ziyaretçi Defteri yükleniyor...